Hoe verwijder je een boom uit je tuin?

Hoe verwijder je een boom uit je tuin?

De boom in je tuin is misschien wel een prachtige verschijning, maar soms kan het nodig zijn om deze te verwijderen. Het kan lastig zijn om dit zelf te doen, maar met de juiste kennis en voorbereiding is het zeker mogelijk! In dit blog lees je hoe je zelf een boom veilig uit je tuin kunt verwijderen.

Gereedschap

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen hebt. Een kettingzaag is bijvoorbeeld onmisbaar voor het zagen van de boomstam. Ook een goede tuinschop of hak is nodig om de wortels van de boom te kunnen losmaken. Als je deze gereedschappen niet hebt, kun je ze huren of kopen bij een tuincentrum of doe-het-zelf-zaak.

Veiligheid

Wanneer je aan het werk gaat, is het belangrijk dat je veiligheid voorop stelt. Zorg ervoor dat je geen losse kleding of sieraden draagt waar je je aan kan verstrikken. Ook is het verstandig om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen. Zorg ervoor dat je goed uitrust voordat je begint en neem regelmatig pauzes tijdens het werk.

De boomstam zagen

Zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het zagen van de boomstam. Begin bovenaan de boom en zaag de stam zo dicht mogelijk tegen de grond. Zorg ervoor dat je de zaag met twee handen hanteert en ga rustig te werk. Wanneer je ongeveer driekwart van de stam hebt doorgesneden, kun je de boom laten vallen. Let er hierbij wel op dat je niet in de buurt staat van de boom en zorg ervoor dat er niets in de buurt van de boom staat waar die gaat vallen.

Wortels losmaken

Nu is het tijd om de wortels van de boom los te maken. Begin met het steken van de tuinschop of hak in de grond rondom de boom. Werk je hierbij voorzichtig, want je wilt niet dat de wortels beschadigen. Wanneer je de wortels hebt vrijgemaakt, kun je de boom met de wortels uit de grond trekken. Als de boom echt vastzit, kun je er een touw of koord aan binden en deze met een auto of tractor uittrekken.

Boom verwijderen

Nu is je boom eindelijk uit je tuin verwijderd! Als je wilt, kun je de boomstam en wortels nog verder verkleinen met de kettingzaag en tuinschop. Als je klaar bent, kun je alle gereedschappen weer netjes opbergen en is je tuin klaar voor een nieuwe aanplant!

Wat als er niet genoeg ruimte is om de boom te laten vallen?

Als je boom niet kan vallen in je tuin, kun je er altijd voor kiezen om hem te laten staan. In dat geval is het belangrijk dat je de boom goed onderhoudt. Snoei de boom regelmatig zodat hij niet te groot wordt en let erop dat de wortels niet teveel ruimte innemen. Als je boom toch te groot wordt of je wilt toch graag van hem af, kun je altijd een professional inschakelen om hem voor je te verwijderen. Ook kun je er voor kiezen om de boom zelf te verwijderen. hiervoor is het belangrijk dat je op een veilige manier in de boom klimt. Zorg er voor dat je goed zit gezekerd. Vervolgens haal je vanaf boven steeds kleine stukjes van de boom af Deze laat je naast de boom vallen en ruim je later op. Herhaal deze stappen tot de hele boom is weggezaagd.

 

Zodra je deze stappen hebt doorlopen kan je beginnen met het verwijderen van de wortels. Heel veel success!

Geef een reactie