Alles over de terrazzo tegel: wat heb je nodig om terrazzo tegels te plaatsen?

Alles over de terrazzo tegel: wat heb je nodig om terrazzo tegels te plaatsen?

Hoe bekend ben jij met tegelplaatsing – wat heb je bijvoorbeeld nodig om terrazzo tegels te plaatsen? Ken jij de charme van de terrazzo tegel al? deze tegels zijn samengesteld uit marmerspaanders en stof met cementbindmiddel. De volledige mogelijkheden van terrazzo tegels bekijk je via deze link. Je kunt terrazzo kopen al afgewerkte individuele tegels of als geheel over een betonnen plaat gegoten. In dit artikel staan de terrazzo tegels centraal. Om terrazzo tegels aan te leggen, moet je allereerst goede metingen verrichten. Wat is de exacte oppervlakte die je wilt betegelen? En hoeveel tegels heb je hiervoor nodig? Vergeet niet om extra tegels in te kopen (zo’n 10% meer dan strikt noodzakelijk) voor het zagen en afbreken.

Terrazzo tegels in de praktijk

Het gladste tegelresultaat bereik je met een tegel leveling systeem. Door van tegelkruisjes gebruik te maken, zorg je ervoor dat je tegels op precies de juiste afstand van elkaar aanbrengt. Dit maakt het ook makkelijker om de tegels te voegen als de lijm eenmaal is gedroogd. Wat heb je nodig om terrazzo tegels te plaatsen? Onder meer een natte zaag met diamantrand om de tegels goed te kunnen zagen. Je kunt deze zelf aanschaffen, maar ook huren. Na het correct opmeten en zagen van de tegels, ga je deze bevestigen met speciale tegellijm. Je brengt een dun laagje plaksel aan op de vloer, wand en op de achterzijde van de tegel. Het is aan te raden eerst een volledige rij tegels te leggen, voor je tegels boven elkaar plaatst. Met behulp van krijtlijnen controleer je of je tegel goed vlak, plat en vierkant is.

Van de buitenste rij verder

Is de eerste volledige rij tegels gelegd? Je gaat nu verder met het leggen van de volgende rijen tegels op dezelfde manier. Mocht je om apparaten als een koelkast, wasmachine of vaatwasser werken? Zorg ervoor dat je deze tapt, zodat je stenen vloer niet beschadigd raakt als er sprake is van een leg. Vloertegels zet je vast met een vloerrol. De lijm moet minstens 12 uur, soms zelfs 24 uur, drogen en uitharden voor je erop kunt lopen. Is de lijm eenmaal hard geworden, dan breng je een sealer aan. Een sealer of verzegelaar voor op de vloer of wand zorgt ervoor dat de oppervlakte ondoordringbaar wordt en er geen kwetsbare naden ontstaan.

Terrazzo tegels plaatsen en polijsten

Het spreekt voor zich dat je terrazzo tegels alleen kunt plaatsen op een oppervlakte die droog, proper en goed genivelleerd is. Zorg er met een kam met grote tanden voor dat de lijm goed gelijkmatig over de oppervlakte wordt verspreidt. Voor het aanbrengen van de voeg laat je 1-2 millimeter tussen de tegels open. Bij buiteninstallatie of vloerverwarming gebruik je een dikkere opening. Het voegsel breng je aan met behulp van een spatel. Al het overtollige voegsel kan vlekken achterlaten. Het is cruciaal dit direct met vochtige spons te verwijderen. Je polijst terrazzo vloertegels op dezelfde manier als natuursteen en marmer. Je kunt terrazzo tegels polijsten met een polijstmachine. Gebruik hiervoor een neutrale wax.

Geef een reactie